La cavalcada de la Mercè del Tricentenari

tancar
Roda el món i torna al Born, la cavalcada del Tricentenari

Roda el món i torna al Born, la cavalcada de la Mercè del Tricentenari, ha homenatjat enguany els defensors de Barcelona durant el setge del 1714 amb la participació a la desfilada de la Coronela, de diversos gremis d’artesans i amb la presentació a tot Barcelona d’un nou gegant: Josep Galceran de Pinós i de Rocabertí, el Gegant del Tricentenari.

La cavalcada de gegants de les festes de la Mercè, una de les tradicions més estimades pels barcelonins, que cada any surten al carrer en un nombre proper als cent mil per admirar-la, ha estat dedicada enguany als ciutadans que van resistir valerosament al setge borbònic del 1714 i que van patir les conseqüències immediates de la derrota.

En representació dels ciutadans d’aquella època, per primera vegada hi van desfilar membres de diversos gremis d’artesans, de la Coronela –la força armada no professional formada per menestrals i artistes per a la defensa de la ciutat– i, com a representant més destacat, la cavalcada va comptar amb un nou gegant creat per a l’ocasió: Josep Galceran de Pinós i de Rocabertí, el Gegant del Tricentenari.

Josep Galceran, baró de Pinós i marquès de Santa Maria de Barberà, era un terratinent i polític molt influent a l’època i a les reunions de la Junta de Braços del 1713 va ser un dels partidaris de resistir a l’ofensiva borbònica. Va esdevenir un dels caps visibles de la resistència al setge de Barcelona fins al punt que, el matí de l’11 de setembre, durant el contraatac final, va ser el portador del cordó esquerre del pendó de Santa Eulàlia que sostenia el conseller en cap Rafael Casanova.

Després de la derrota, Galceran de Pinós i de Rocabertí va pagar cara la seva lleialtat a Barcelona i a la causa austriacista. Una de les propietats familiars, la Torre del Baró, que avui dóna nom a un dels veïnats del districte de Nou Barris, va ser enderrocada com a represàlia poc després de la caiguda de la ciutat. Tots els seus béns van ser confiscats i, empresonat, Josep Galceran va morir quatre anys després a Burgos.

El Gegant del Tricentenari és l’homenatge que li ha dedicat la Colla Gegantera de Nou Barris i amb el qual aquest districte ha volgut contribuir a la celebració d’aquest any commemoratiu. Ha estat construït pel Taller del Drac Petit i vestit per Goretti Puente, experta en vestuari històric, amb l’assessorament de l’historiador Francesc Riart i de la Coordinadora de Geganters de Barcelona.

Josep Galceran de Pinós i de Rocabertí ja forma part dels gegants de Barcelona i d’ara endavant serà un més a desfilar a les cavalcades dels anys vinents. Com a símbol del Tricentenari, però, sobretot, per continuar recordant els qui el 1714 van defensar la ciutat.

Per aquest motiu, la cavalcada de la Mercè 2013 va variar el seu recorregut i va passar per davant del Born Centre Cultural, epicentre de la commemoració, per acabar, a la plaça de Sant Jaume, amb els balls de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat, Jaume I i Violant d’Hongria.

Link directe: http://tricentenari.bcn.cat/ca/home#node-582