El Tricentenari i la llum, protagonistes de la Festa Major d’hivern

tancar
Santa Eulàlia il·lumina el Tricentenari

La Festa Major d’hivern de Barcelona que se celebra en honor de santa Eulàlia, copatrona de la ciutat, es fon enguany amb la commemoració dels 300 anys dels fets del 1714. Com a acte inaugural, els ciutadans van encendre les 1.500 espelmes que dibuixaven amb la llum de les seves flames el logotip gegant del Tricentenari situat davant del Born Centre Cultural.

El passat divendres 7 de febrer, tot just començava a fer-se fosc quan dos homes, convertits en fanalers per a l’ocasió, encenien amb dues llargues perxes les primeres candeles que penjaven de la façana del Born Centre Cultural. El Born volia rebre engalanat de llum els Protocols de l’Àliga, que, més tard, s’aturarien a mig camí de Santa Maria del Mar. El Centre se sumava així al Festival Llum BCN que, des de fa uns quants anys, se celebra en el marc de les festes de Santa Eulàlia.

Pocs minuts després, davant mateix del Born, un grup de gent ajupida començava a encendre les 1.500 espelmes que traçaven el logotip gegant del Tricentenari sobre el paviment de la plaça Comercial. Amb paciència, persones de totes les edats encenien els blens un a un, fins que les dues xifres 1714 i 2014, separades per les aspes del logotip inspirat en el penó de Santa Eulàlia, van començar a adquirir una forma tremolosa.

Les flames resistien amb dificultat les ratxes del vent de ponent que bufava de tant en tant, fins que, quan el logotip gairebé estava acabat, una ratxada més forta va apagar de cop totes les espelmes. Les exclamacions de decepció de nens i adults, però, no van durar gaire, i, com si no hagués passat res, van tornar a començar el cerimonial amb l’objectiu que el logotip fos completament il·luminat quan el Protocol de l’Àliga, que ja havia sortit de la plaça de Sant Jaume, arribés al Born Centre Cultural de camí cap a Santa Maria del Mar.

La gent no les tenia totes, però gràcies a l’afluència de més voluntaris, que van fer de paravent envoltant les espelmes, el logotip va lluir completament il·luminat quan van arribar, per saludar-lo, l’Àliga i el Lleó de la ciutat, els Gegants, la Coronela, els trabucaires i la resta del seguici, que es van aturar davant de l’antic mercat central de la ciutat abans de continuar el cercavila.

Fets els honors, la comitiva va enfilar el passeig del Born fins a arribar al Fossar de les Moreres, on es va aturar per retre homenatge als caiguts en la defensa de Barcelona durant el setge del 1714. Després que els trabucaires disparessin unes quantes salves, la processó va continuar fins a l’interior de la basílica de Santa Maria del Mar, on l’Àliga, fent ús dels seus privilegis, va ballar davant l’altar major.

Quedava inaugurada la Festa Major d’hivern en honor de santa Eulàlia, que, tot i que va deixar de ser patrona de Barcelona l’any 1687, va continuar comptant amb la devoció dels barcelonins, que s’hi encomanaven en situació de perill. Sense anar més lluny, l’11 de setembre del 1714 Rafael Casanova enarborava el seu penó durant el contraatac final al terraplè de Jonqueres abans de caure ferit.

Precisament aquests dies de festa són una bona ocasió per admirar la bandera de Santa Eulàlia, probablement anterior a la Guerra dels Segadors, que s’exhibeix restaurada al Born Centre Cultural i sobre la qual s’impartirà una conferència. A més, entre moltes altres activitats relacionades amb el Tricentenari, el centre acollirà una exposició de Cavallets Cotoners de Barcelona i els seus equivalents d’altres poblacions de Catalunya.

També podeu veure l'esdeveniment en aquest magnífic vídeo de Barcelona Cultura

Link directe: http://tricentenari.bcn.cat/ca/home#node-706