Sant Jordi 2014

tancar
Història, literatura, roses i Tricentenari

La Guerra de Successió, el setge i la batalla final a Barcelona van ser presents a la diada de Sant Jordi a través de les nombroses obres que sobre aquests fets s’han publicat darrerament al nostre país. En forma de novel·la, assaig, còmic o conte infantil, els llibres sobre el 1714 no van faltar a la majoria de les parades que els llibreters van desplegar pels carrers de la ciutat l’any de la commemoració del Tricentenari.

El Born Centre Cultural, en la seva primera diada de Sant Jordi, va reunir història, literatura, festa i tradició en un nou espai que ja ha esdevingut emblemàtic a les grans celebracions de la ciutat. Les troballes del seu jaciment arqueològic, les ruïnes de l’antic barri de Vilanova del Mar enderrocat pels borbònics després de la desfeta del 1714, han estat font documental i d’inspiració directa d’algunes de les obres presents en el dia del llibre i de la rosa d’enguany.

És el cas, per exemple, de la col·lecció La ciutat del Born. Barcelona 1700, un conjunt de monografies dirigides per l’historiador Albert Garcia Espuche i editades per l’Ajuntament de Barcelona que analitzen aspectes concrets de la societat barcelonina del segle XVIII, com la moda, la medicina, els jocs o la música. Del mateix historiador, tant a la llibreria interior del Born com a la gran parada muntada a la plaça Comercial, també es podia trobar el volum Una societat assetjada: Barcelona, 1713-1714 (2014), acabat de publicar, en el qual descriu la vida quotidiana durant el setge a través de més de 400 històries de persones reals.

Les novetats d’altres historiadors de prestigi també van tenir una presència destacada en la diada de Sant Jordi, com ara La Guerra de 1714 (2014), en què Joaquim Albareda i Joan Esculies expliquen les claus i les conseqüències de la guerra i proposen unes rutes històriques pels indrets més importants del conflicte, o Barcelona 1714. Els gravats de la guerra de Successió (2013), d’Agustí Alcoberro, una selecció de gravats i mapes de l’època que són desxifrats i analitzats per l’autor. D’altra banda, la periodista Patrícia Gabancho reivindica el paper destacat que hi van tenir les dones, oblidades en la historiografia oficial, al seu darrer llibre, Les dones del 1714 (2014).

Del rigor històric a la ficció: a més de Victus (2012), d’Albert Sánchez Piñol, amb molta presència a la majoria de parades, es trobaven novetats com Cicatrius de 1714 (2013), una novel·la d’intriga amb espies, herois i traïdors, d’Andreu Martín, un autor clau del gènere policíac català. D’altra banda, una edició en català d’El capità Carleton (2013) recupera el clàssic de Daniel Defoe, les memòries imaginàries d’un militar anglès a Catalunya durant la Guerra de Successió que van ser preses per autèntiques durant força temps i fins i tot van ser citades com a font documental del conflicte.

En el terreny de la il·lustració, Dietari d’un adroguer (2013), amb text i dibuixos d’Oriol Garcia Quera i editat per l’Ajuntament de Barcelona, descriu detalladament la vida quotidiana dels barcelonins durant el setge a través del dietari personal de l’adroguer protagonista. A 1714 Baluard (2014), Cels Piñol i Àlex Santaló utilitzen, en canvi, el llenguatge del còmic per narrar les aventures d’un veterà de guerra que, després de la derrota de l’onze de setembre, viatja a la Cerdanya en una missió secreta.

El més petits també van poder triar entre títols com 1714. L’última bandera (2014), de Marc Donat i Ricard Zaplana, Petita història de Rafael Casanova i l’Onze de Setembre (2013), de Josep M. Ainaud, amb il·lustracions de Pilarín Bayés, o Aquell dia de 1714 (2013), d’Antoni Munné-Jordà i Òscar Julve, en què l’Eulària, la nena protagonista, vol participar en la defensa de Barcelona amb l’ajuda d’en Patufet i el bou.

Al llarg de tot el dia, molts dels autors citats van passar pel Born Centre Cultural per a la tradicional signatura d’exemplars al públic que ho sol·licitava, mentre que a la Sala Moragues cada hora es projectava el curtmetratge La llegenda de sant Jordi, de Dani Limorte, una iniciativa de l’Ajuntament de Montblanc per promocionar la Setmana Medieval que cada any se celebra en aquest municipi.

Link directe: http://tricentenari.bcn.cat/ca/home#node-776