ApleCat 2014: la Festa del Tricentenari a Nou Barris

tancar
Cultura popular per commemorar el Tricentenari

Gegants, trabucaires, dracs, castells i sardanes, entre altres expressions de la cultura popular, es van reunir durant tot un cap de setmana a Nou Barris per celebrar la primera edició de l’ApleCat, una iniciativa de diverses entitats culturals del barri per donar a conèixer i promoure en aquest districte la cultura tradicional catalana i commemorar, enguany, el Tricentenari dels fets del 1714.

La celebració havia de començar (hora oficial) a dos quarts de vuit del vespre del passat divendres 25 d’abril, però a tres quarts de set ja se sentia de lluny, entre el brogit del trànsit, el repicar enèrgic dels timbals dels Diables de Nou Barris, que convocaven els veïns a la plaça Llucmajor, punt de sortida de la cercavila inaugural de l’ApleCat 2014.

L’ApleCat és una nova iniciativa de la Fundació Procat, el Centre Cultural «Els Propis», la Societat Coral l’Ideal d’en Clavé, l’Agrupació Sardanista de les Roquetes i la Colla Gegantera de Nou Barris, entitats convençudes que calia crear un punt de trobada per impulsar la cultura popular d’arrel tradicional catalana i dinamitzar la vida cultural al districte.

A l’hora convinguda, van encapçalar el seguici els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda, que, amb les seves potents detonacions, van provocar més d’un ensurt i algun ensordiment entre els transeünts que badaven, admirats de l’espectacle que tot just començava a desplegar-se enfilant el passeig de Verdum. Al darrere, el Gegant del Tricentenari, l’elegant Josep Galceran de Pinós i de Rocabertí, ballava amb la Trini i en Baró, els Gegants de Nou Barris.

A continuació, en representació de la dansa tradicional avançava l’acolorit ball de gitanes de l’Esbart Català de Dansaires i, precedida pel Lleó i la Mulassa de Barcelona, l’Agrupació Sardanista de les Roquetes, que enguany també celebra que Barcelona és Capital de la Sardana. Tot seguit, el Grup de Foc de Nou Barris desafiava aquest element, amb el qual feia jocs malabars, seguit pels dos temibles dracs d’aquesta colla, batejats també com la Trini i el Baró, que escopien flames i espurnes pels ullals mentre s’acostaven amenaçants als ciutadans, que reculaven a la vorera per mantenir una distància prudencial.

Al carrer Pi i Molist, la cercavila va tombar cap a la plaça Major de Nou Barris, davant la seu del districte, on, un cop hi van arribar tots els participants, la Colla Castellera Jove de Barcelona va aixecar un pilar de tres. Tot seguit, la regidora del districte, Irma Rognoni, va destacar en el discurs inaugural de la celebració que, «a més de fer un homenatge a la cultura catalana», amb l’ApleCat 2014 es commemora «el Tricentenari dels fets del 1714 per representar la nostra fortalesa i capacitat d’estar junts i seguir endavant passi el que passi».

A continuació, l’actuació de cadascun dels grups participants davant la seu del districte va posar fi a la jornada inaugural de l’ApleCat 2014, que va prosseguir durant tot el cap de setmana amb havaneres, sardanes, cant coral i una àmplia varietat de concerts, tallers i activitats d’arrel tradicional, que van acabar diumenge al migdia amb la celebració d’un dinar popular de germanor.

Link directe: http://tricentenari.bcn.cat/ca/home#node-780