[[MAPA BCN 1714: Llocs emblemàtics i espais de la memòria de la Barcelona de 1714|Mapa BCN 1714|Map BCN 1714]]
MAPA BCN 1714: Llocs emblemàtics i espais de la memòria de la Barcelona de 1714

Hospitals: Hospital de la Santa Creu (entre els carrers del Carme i de l’Hospital) i el col·legi de la Mercè [desaparegut]

Durant els trenta-nou dies del setge borbònic del 1706 van ingressar 1.300 ferits a l’Hospital de la Santa Creu, una quantitat molt semblant a la dels mesos d’agost i setembre del 1714. Durant el setge del 1713-1714 el col·legi de la Mercè es convertí en un hospital de sang per atendre els ferits, com va ser el cas de Rafael Casanova.

 
 
 
 
 
 

Casa de la Lleona [desapareguda] (carrer de la Lleona, perpendicular al carrer d’Avinyó)

El joc i una prostitució “encoberta” convivien en aquest indret, al qual només tenien accés els sectors benestants. Els triquets eren espais reservats per als jocs tant de taula (daus, cartes o billar) com de la pilota o l’argolla. 

 

Prostíbuls (carrer de les Panses i carrer dels Flassaders cantonada carrer de les Mosques)

Les carasses de sàtir o femenines indicaven la ubicació dels prostíbuls als viatgers o soldats que passaven temporalment per la ciutat. La més coneguda és la carassa d’un sàtir sota el tercer balcó d’una casa del carrer de les Panses.

Habitatges del barri de la Ribera (carrer del Consolat de Mar núm. 35-41)

En aquests carrers encara es mantenen dempeus dues edificacions que van patir el setge borbònic del 1713-1714 i la posterior transformació del barri arran de la construcció de la Ciutadella. Aquestes cases s’havien anat modificant al segle XVI i XVII incorporant-hi balconades i pisos superiors.

 
 

Casa del carrer dels Banys Nous [desapareguda]

En aquest immoble Rafael Casanova dugué a terme la seva activitat professional com a jurista. Va ser enderrocat el 1716 per construir-hi un edifici residencial.