Tricentenari BCN
Tricentenari BCN

El 2014 es complirà el 300 aniversari dels fets de l’11 de setembre de 1714. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona organitza, de manera coordinada amb la Generalitat de Catalunya, una commemoració ciutadana que servirà per redescobrir la ciutat del segle XVIII, entendre la dimensió dels fets i posar-los en relació amb la realitat present i les expectatives de futur.

A aquesta celebració, comissariada pel periodista Toni Soler, s’hi sumen institucions de la ciutat, equipaments culturals, districtes, entitats socials i cíviques, mitjans de comunicació, així com el món editorial, educatiu i acadèmic.

El Tricentenari BCN potenciarà el diàleg entre passat i present amb un programa d’actes que inclourà exposicions, debats, seminaris, publicacions, itineraris, festes ciutadanes
i propostes artístiques per endinsar-nos en la nostra història des de la reflexió, la divulgació, la creació artística i la participació ciutadana.

 

 

 

 

 

 

 

Els eixos de la celebració 

La lluita dels barcelonins per la llibertat

El 1714 representa la lluita dels barcelonins i tots els catalans per defensar un sistema jurídic, un entramat de llibertats individuals, estamentals i polítiques, de les arbitrarietats d’un monarca absolut. Voltaire va parlar de «l’amor extrem dels barcelonins per la llibertat». Amb el lema «Viure Lliure» (procedent del «viurem lliures o morirem» dels lluitadors del 1714), moltes de les activitats de la commemoració giraran al voltant d’aquest concepte.

 

La Barcelona del 1700

La Barcelona del 1700 era una ciutat viva i dinàmica que aspirava a reprendre el camí de la prosperitat, liderant un nou concepte de monarquia hispànica. El fet d’acollir la cort del rei Carles III, arxiduc d’Àustria, a partir del 1705 i fins al 1713, va tornar a posicionar-la en l’àmbit de l’alta política amb un estatus de gran capital europea. La riquesa documental de l’època ens parla d’una ciutat cosmopolita, amant del comerç, del joc, del teatre i de la festa. Aquest llegat serà accessible per als barcelonins amb la inauguració del jaciment arqueològic del Born Centre Cultural.

  

 

 

 

 

Del 1714 al 2014

La Guerra de Successió va suposar la revisió del sistema d’equilibris a Europa i la confrontació de models polítics i conceptes de sobirania ben diferents.

La commemoració del Tricentenari dels fets del 1714 esdevé un punt de referència per reflexionar sobre el nostre futur polític i la nostra relació amb Europa.