Home - [[Programa|Programa| Programme]]

AUCA DEL BORN
Espectacle inaugural

tancar

La inauguració oficial del Tricentenari BCN coincidirà amb la del Born Centre Cultural, un equipament cultural polivalent que s’erigirà en epicentre dels actes commemoratius.

L’Auca del Born serà l’espectacle que donarà el tret de sortida a tot un any de celebracions.

Jordi Casanovas, un dels talents de l’actual dramatúrgia catalana, és l’autor i director d’Auca del Born, un enfilall d’escenes ràpides i simultànies que, a la manera d’una auca, perfilen la vida al Born durant el 1700. En total seran 48 escenes breus, interpretades per una trentena d’actors situats en diferents punts del jaciment i de les passarel·les que l’envolten.

La jove parella protagonista introduirà el públic en la vida de les famílies del barri abans del 1714; de la seva mà, descobrirem els seus oficis, l’afició a la festa i al joc o la seva aferrissada defensa de valors com la tolerància o la llibertat.

Auca del Born és, en definitiva, un homenatge als ciutadans que van viure i lluitar en un barri optimista i vital.

Els espectadors, a peu dret, aniran desplaçant-se pels balcons del centre guiats pels personatges de la funció.

Veure vídeo Barcelona Cultura / Auca del Born

 

Nota del director

Quan se’ns va plantejar de pensar una inauguració per al Born Centre Cultural i els actes del Tricentenari, vam tenir clar de seguida que volíem parlar dels ciutadans. Dels ciutadans que van patir, que van lluitar i que van viure en aquest jaciment que a partir del setembre el Born descobrirà a tots els veïns de Barcelona, de Catalunya i del món, i dels ciutadans que ara mateix donen un caràcter propi a una Barcelona que va més enllà dels contextos històrics i econòmics.

Barcelona és una ciutat oberta, com a bona ciutat marítima, i sap acollir i assimilar allò de bo que ve d’arreu del món. Els ciutadans d’aquella Barcelona, d’aquell barri de la Ribera, dels anys anteriors
al 1714, eren persones que estaven acostumades a conviure amb diferents ciutadans del món i persones capaces de mantenir una quotidianitat encara plena de vida enmig de les guerres i dels setges que va patir la ciutat. Uns ciutadans que coneixien les virtuts de viure en una ciutat tolerant i lliure.

Volem transmetre aquesta idea de comerç, de convivència, d’obertura al món com a remei contra el totalitarisme i el tancament. En aquests moments creiem que és interessant i necessari dirigir la nostra mirada cap als ciutadans d’aquella època. Una mirada que transmetrem a través d’uns ulls joves, d’uns nanos que descobriran per primer cop com funciona el món que els envolta. Uns nanos que aprendran que conèixer el món és ser més llest, més culte, més crític i, a la fi, més fort. Uns nanos que descobriran que la seva identitat és valuosa perquè forma part d’un tot encara més ric i que són els ciutadans els qui donen el caràcter al barri, a la ciutat i al país.

Jordi Casanovas

 

Direcció i text   
Jordi Casanovas

Disseny de so: Roc Mateu
Disseny de llum: María de la Cámara-Cube.bz
Banda sonora: Damien Bazin
Ajudant de direcció: Israel Solà
Vestuari: Irantzu Ortiz
Caracterització: Lucho Soriano  
Producció executiva: Carles Manrique
Direcció de producció: Josep Domènech
Coordinació tècnica: Gabriel Paré-Cube.bz
Cap de regidoria: Jordi Buxó
Versificador de l’Auca: Jordi Oriol  

Operador de so: Jordi Clemente
Operadors de llum: Dani Teran, Andreu Fàbregas
Regidors: Sol Blasi, Laura Varela, Xavier Xipell “Xipi”, Ernest Coll, David Pascual
Sastressa: Sandra Disipio
Ajudant de vestuari: Silvia Iglesias
Auxiliar de vestuari: Natalia Ferreiro
Meritòria de vestuari: Paula Lausin
Perruqueria: Esther Ortega

Intèrprets: Pep Ambròs, Míriam Alamany, Dani Arrebola, Mercè Boher, Melcior Casals, Marta Domingo, Elena Fortuny, Muguet Franc, José Pedro García Balada, Edu Gibert, Mireia Gubianas, Pablo Lammers, Sergio Matamala, Concha Milla, Pep Miràs, Guillem Motos, Oscar Muñoz, Jordi Oriol, Carme Poll, Alícia Puertas, Bernat Quintana, Joan Sureda, Roser Tapias, Elias Torrecillas, Oriol Tramvia, Júlia Truyol, Pere Ventura, David Vert

Una producció de Bitò Produccions
 

Link directe: https://tricentenari.bcn.cat/ca/programa#node-287

AUCA DEL BORN. Autor i director: Jordi Casanovas. Producció: Bitò Produccions.

Born Centre Cultural.
Dies 12, 13, 14, 15 i 19 de setembre a les 21 h

Dies 20, 21, 22, 23, 24, 26, 27 i 28 de setembre a les 21 h i a les 22:30 h

Preu: 2 €. Aforament limitat (600 espectadors).
Accessible per a persones amb discapacitat.
Durada aproximada: 40 minuts.

Recomanat per a majors de 8 anys.

 

Podeu comprar les entrades per a l’Auca del Born ara mateix des d’aquest web i a l’oficina Tiquet Rambles del Palau de la Virreina (la Rambla 99, de dilluns a diumenge de 10 a 20.30 h) i, a partir del 12 de setembre, a les taquilles del Born Centre Cultural.

L'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), impulsor de l'espectacle, cedirà la recaptació a les entitats "Solidaritat amb la gent gran" i “Esquitx"; ambdues tenen per objecte la posada en pràctica de projectes socials i /o educatius al barri de la Ribera.

Localitats exhaurides

Barcelona Novel·la Històrica

tancar
Quan la realitat nodreix la ficció/ Narradors de la Història

La novel·la històrica compta cada cop amb més adeptes. Herois de totes les èpoques salten de les enciclopèdies al món de la literatura, per nodrir un gènere que combina hàbilment la fidelitat als fets històrics amb la fantasia i l’emoció de la ficció. Ara, els seus incondicionals tindran l’ocasió de conèixer els autors més reconeguts del gènere en el marc de Barcelona Novel·la Històrica, primera setmana dedicada a la literatura històrica que, entre l’11 i el 16 de novembre, tindrà lloc al Born Centre Cultural. Emmarcada en les activitats del Tricentenari BCN i comissariada pel periodista i escriptor Enric Calpena, Barcelona Novel·la Històrica donarà protagonisme a la narrativa centrada en el 1714 i la Guerra de Successió, amb la participació d’autors com Albert Sánchez Piñol (Victus), Alfred Bosch (1714) o Jaume Clotet i David de Montserrat (Lliures o morts), però no se cenyirà només a aquest període: cada tarda, escriptors, editors i il·lustradors debatran al voltant de qüestions com el rigor documental o els límits de la imaginació en el moment d’elaborar una trama. Els autors convidats, a més, disposaran d’un espai per conversar amb els seus lectors. 

Les activitats d’aquesta primera edició de Barcelona Novel·la Històrica inclouen clubs de lectura, organitzats per Biblioteques de Barcelona, i el lliurament del Primer Premi Internacional Barcino, un reconeixement a tota una trajectòria que neix amb la voluntat de convertir-se en una referència de prestigi arreu del món.

______________________________________

L’escriptora Lindsey Davis guanya el primer Premi Internacional Barcino de Novel·la Històrica

El guardó es lliurarà durant la trobada Barcelona Novel·la Històrica, que tindrà lloc de l’11 al 16 de novembre al Born Centre Cultural, en el marc dels actes del Tricentenari BCN.
 
L’escriptora britànica Lindsey Davis és la guanyadora del Premi Internacional Barcino de Novel·la Històrica, que atorga l’Ajuntament de Barcelona a un autor de novel·la històrica en reconeixement al conjunt de la seva obra. El lliurament tindrà lloc el dimarts 12 de novembre, a les 19 h, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.
 
El jurat, compost pel catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Joan Villarroya; el periodista i escriptor Jacinto Antón; la novel·lista Maria Mercè Roca; el comissari del Tricentenari BCN, Toni Soler, i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, Enric Calpena, que fa de president del jurat, després d’avaluar diverses possibilitats, ha decidit «per unanimitat atorgar el premi a la novel·lista Lindsey Davis, pel conjunt d’una obra ben documentada, centrada principalment en l’Imperi romà del segle I després de Crist. Lindsey Davis ha publicat una trentena de novel·les de caire històric, una vintena d’elles protagonitzades per Marcus Didius Falco, un detectiu de la Roma del segle I. L’humor i la personalitat entranyable dels personatges que crea Davis han atorgat un caràcter ben especial a la seva obra». L’editorial Columna l’ha publicat en català i Edhasa en castellà.
 
Lindsey Davis (Birmingham, 1950) va estudiar Literatura anglesa a la Universitat d’Oxford. Després d’escriure amb pseudònim algunes novel·les romàntiques, es va donar a conèixer com a autora de novel·les històriques en què la reproducció fidel de la vida quotidiana a la Roma imperial es combina amb trames detectivesques i un agut sentit de l’humor. Els seus llibres han estat traduïts a més d’una vintena de llengües. El seu personatge més cèlebre, l’investigador privat Marcus Didius Falco, l’ha convertit en una de les escriptores més populars de novel·la històrica. També ha escrit novel·les sobre altres personatges i fets històrics, com la carrera militar i política de Vespasià o la guerra civil anglesa.

Barcelona Cultura. Enric Calpena ens explica BCN Novel·la Històrica.

Veure crònica 11/11/13
Veure crònica 12/11/13
Veure crònica 13/11/13
Veure crònica 14/11/13
Veure crònica 15/11/13

Escolteu a Lindsey Davis en motiu del primer Premi Barcino, Barcelona Cultura 12nov

Pots veure la sessió“Novel·la històrica o, simplement, novel·la”. Div, 15 16:30h

Pots veure la sessió “Documentar-se o imaginar”. Div, 15 17:45h

Pots veure la sessió ”L’empenta popular a la Guerra de Successió a partir de la novel·la Victus”. Div, 15 19:30h

Link directe: https://tricentenari.bcn.cat/ca/programa#node-15

Lloc: El Born Centre Cultural.
Data: de l’11 al 16 de novembre de 2013.
Entrada lliure.

Aforament limitat

 


Descarrega't el programa de Barcelona Novel·la Històrica