Home- - Nens i nenes 2014
Nens i nenes 2014

Juliol per a nens i nenes al Born CC

tancar
Tallers per endinsar-se en la història

Aquest estiu, els nens i nenes més aventurers poden viatjar al 1714 a través d’un programa de tallers i jocs que el Born Centre Cultural ha organitzat per a ells… I encara són a temps de gaudir de les darreres propostes! La primera parada d’aquest trajecte final serà Barcelona: una ciutat oberta al món (15 de juliol), una exploració de la vida a la ciutat del 1700 a partir dels objectes i materials trobats al jaciment del Born: una ciutat de gremis, d’adroguers i de notaris, amb sòlides xarxes de comerç i oberta al món. L’activitat consistirà en una visita guiada a l’exposició permanent, seguida del taller pràctic Viure al segle XVIII.

La ciutat regalada: festes a la Barcelona de 1700 (dia 16) donarà a conèixer als participants les diferents festes barcelonines del segle XVIII, el paper del Bestiari a les processons i la bogeria del Carnestoltes, i inclourà un taller de màscares i d’elements de la indumentària de l’època. Viure el setge de 1714: viurem lliures o morirem (dia 17) ajuda a entendre la vida a la ciutat assetjada. L’activitat introduirà els infants en les diferents etapes del setge, i els parlarà del paper de la Coronela i de la població en la defensa de la ciutat. En acabat, els participants confeccionaran una bandera de Santa Eulàlia i un estendard borbònic i s’enfrontaran en una batalla campal al Parc de la Ciutadella (amb globus d’aigua!).

Per acabar, Històries i misteris al Born (dia 18) té per finalitat descobrir-los la vida quotidiana de la Barcelona del 1700: qui vivia a les llars del recinte de l’antic mercat del Born i què hi va passar l’any 1714 i els anys posteriors, fins que van ser enderrocades. El fil conductor de la visita és la resolució d’un misteri plantejat a l’inici de la visita; l’activitat finalitzarà amb un taller de reconstrucció de la història, a partir de l’escriptura i el dibuix creatiu.

Link directe: https://tricentenari.bcn.cat/ca/programa/nens#node-860

Quan:
15, 16, 17 i 18 de juliol.
De 10 a 14 h (amb un descans de 20 minuts entre les 11.50 i les 12.10 h). Preu d’activitat per grup: 60 € (30 persones màxim). Preu d’activitat per infant: 5 €.

Edat recomanada:
de 6 a 14 anys.

On:
El Born Centre Cultural.
Pl. Comercial, 12.
93 256 68 50

www.elborncentrecultural.cat

 

TAMBORINADA 2014

tancar
Una gran festa que recorda el 1714

La Tamborinada és una gran mostra d’activitats per a infants que amb el temps s’ha convertit en una gran festa primaveral, un aparador de jocs, arts escèniques, animacions i tot d’activitats pensades per als més menuts. Tota una tradició que, cada any, es fa ressò dels grans esdeveniments que han deixat una petjada profunda en el nostre imaginari col·lectiu.

Per això, la Tamborinada 2014 vol ser una memòria lúdica del 1714, un homenatge a un poble capaç de conservar l’empenta i el caràcter malgrat els esforços d’altres per anorrear-lo. Un any més, La Roda, Fundació d’Accions Culturals i del Lleure, ha escollit el Parc de la Ciutadella per celebrar la seva festa major, un espai que va ser símbol de la repressió i que, avui, és sinònim de convivència, cultura i participació.

La memòria lúdica 1714, l’espectacle inaugural d’aquesta jornada festiva, comptarà amb la participació de l’actriu Montse Guallar, padrina de La Roda 2014 (Escenari central, 13.15 h); 1714 Diari d’una esperança o 1714-2014 Perdre la guerra, guanyar en Pau, són altres de les propostes escèniques d’una Tamborinada que promet sorpreses, com la recuperació del joc de la pilota pels carrers del Born, tal com hi jugaven els seus veïns fa tres-cents anys.

Link directe: https://tricentenari.bcn.cat/ca/programa/nens#node-807

Quan:
1 de juny, d’11 a 19 h.
Entrada lliure.

On:
Parc de la Ciutadella. www.fundaciolaroda.cat

Món Llibre 2014

tancar
Un espai de lectura commemoratiu

El 1714 serà un dels protagonistes de Món Llibre 2014, el festival de literatura per a nens i nenes que, enguany, arriba a la seva desena edició amb més d’una cinquantena d’activitats, concebudes, com sempre, per apropar els llibres als lectors més joves i despertar-los el gust per la lectura.

Aquest any Món Llibre habilita un espai de lectura commemoratiu al pati del Convent dels Àngels, on les més de 30 editorials de literatura infantil i juvenil que participen en aquesta trobada posaran a l’abast dels lectors els seus llibres relacionats amb els fets del 1714.

Les Biblioteques de Barcelona, el CCCB, el MACBA i el Bureau du Québec à Barcelone col·laboren amb l’Institut de Cultura de Barcelona en una mostra que inclou espectacles d’arts escèniques, projeccions, un espai per a joves il·lustradors, un mercat d’intercanvi de llibres o una gran biblioteca al vestíbul del CCCB, que, juntament amb el MACBA, és l’escenari del festival.

 

F: Consuelo Bautista

Link directe: https://tricentenari.bcn.cat/ca/programa/nens#node-762

Quan: 12 i 13 d’abril, d’11 a 19.30 h.

On: CCCB, plaça de Joan Coromines i MACBA.

Edat recomanada: de 0 a 18 anys.

Preu: Entrada lliure.

Més informació a: monllibre.bcn.cat

Fira BarnaClick

tancar
El setge de Barcelona, en un diorama

El setge de Barcelona del 1714 serà un dels plats forts de la vuitena edició de la Fira BarnaClick, un espai d’exposició, venda i activitats relacionades amb els clicks de Playmobil promogut per l’associació de col·leccionistes Somosclicks, i que podrà visitar-se entre el 29 de març i el 6 d’abril al Poble Espanyol de Montjuïc.

La sala noble de l’Ajuntament de Vall-de-roures, a la plaça Major del recinte, acollirà un impressionant diorama de gairebé 100 m² que, amb més de 3.000 clicks, reproduirà amb tot detall la vida als carrers de la Barcelona del 1714 o els seus sistemes de defensa. El protagonisme dels fets del 1714 en aquesta fira, però, no acaba aquí: el 29 de març a les 12 h, l’historiador Daniel Cortijo hi oferirà una conferència sobre el setge, i tot seguit hi haurà un acte festiu i de recreació històrica a càrrec de la Coronela de Barcelona.

L’entrada al BarnaClick, que inclou l’accés a tot el Poble Espanyol, serà gratuïta per als nens i nenes menors de 12 anys, i tindrà un preu de 4 € per als adults.

Link directe: https://tricentenari.bcn.cat/ca/programa/nens#node-735

Quan: Del 29 de març al 6 d’abril, de 10 a 20 h (dia 6, fins a les 19 h).

Preu: 4 € (menors de 12 anys, gratuït)

On: Poble Espanyol. Avda. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 13 / 93 508 63 00.

www.poble-espanyol.com.

1714, escudellers, som-hi!

tancar
Un espectacle participatiu

L’actriu Núria Clemares és l’artífex d’un espectacle familiar que combina la narració oral amb els titelles i el joc. 1714, escudellers, som-hi! és un relat teatralitzat que convida els més menuts de la casa a participar-hi; i és que la protagonista és una jove barcelonina del 1714 que necessita voluntaris per formar la Coronela i protegir la ciutat. Els valents que s’hi allistin, s’agruparan per oficis i s’organitzaran per defensar la plaça: escudellers, forners, sabaters, universitaris… Tothom jugarà un paper fonamental en aquesta defensa!

1714, escudellers, som-hi! té una durada de 45 minuts i està recomanat per a nens i nenes de més de 4 anys.

Link directe: https://tricentenari.bcn.cat/ca/programa/nens#node-734

Quan: 19 d’abril, 28 de juny i 9 d’agost, a les 12 h.

Entrada lliure.

On: Museu d’Història de Catalunya/Palau de Mar. Plaça de Pau Vila, 3 / 93 225 47 00. www.mhcat.cat

El triquet de Supercity
s. XVIII

tancar
Un Tricentenari a la mida dels Súpers

També els més petits poden participar en la commemoració dels 300 anys dels fets del 1714. El Club Super3 ha creat per a ells un nou joc d’ordinador que els farà viatjar al segle XVIII amb la tecnologia del XXI: els viatgers hauran d’anar superant reptes que els permetran avançar pantalles en una aventura feta a la seva mida, que els introduirà en la història d’una manera divertida.

Quan entrin a www.super3.cat/triquet, els nens i nenes hauran d’encaixar les peces d’un trencaclosques que reprodueix una postal de la Barcelona del 1700. No hi són, però, totes les peces: els jugadors les hauran de buscar en quatre escenaris possibles –Barcelona, Lleida, Vic o Tarragona–, i només podran recuperar les peces desaparegudes després de vèncer tot d’obstacles i perills.

El triquet de Supercity s. XVIII els descobrirà, d’altra banda, com es vivia a l’època, els objectes que petits i grans utilitzaven en el seu dia a dia i altres detalls relacionats amb la vida a les ciutats catalanes del segle XVIII. A més, l’acció central es combinarà amb una sèrie de minijocs relacionats amb les formes de lleure del 1700, la manera de vestir dels ciutadans o els seus plats preferits. Una fórmula per aprendre tot jugant!

Link directe: https://tricentenari.bcn.cat/ca/programa/nens#node-269

Clubs de lectura
Perseguint la història

tancar
Activitat adreçada a estudiants de 3r i 4t d’Eso. Sota el format de club de lectura es proposarà la lectura i el treball de la novel·la d’Oriol Vergés Dels telers als canons (1680-1714). A banda del treball a l’aula, dinamitzat per una conductora especialitzada, es preveuen dues accions més: una visita guiada al Born Centre Cultural i una trobada en el mateix espai amb l’escriptor Oriol Vergés per tal de preguntar-li sobre aspectes de la novel·la prèviament treballats.

Link directe: https://tricentenari.bcn.cat/ca/programa/nens#node-268

Calendari: abril-maig 2014
Organitza: 
Biblioteques de Barcelona